Foto: Patrik Widegren /SVT

Skärpta regler för KRAV-märkning

Publicerad

KRAV skärper nu sina regler för att kvalitetssäkra sin certifiering av mat.

Det är resultatet av den utredning som startades efter misstankarna om köttfusk hos de KRAV-certifierade företagen Gothemsgården och Gotland K&D.

– Vi strävar alltid efter att bli bättre och misstankarna om köttfusk visar att vi behöver agera, inte minst för att stödja de 6000 KRAV-certifierade företag som jobbar hårt för att göra allt rätt, säger KRAV:s vd Lars Nellmer i ett pressmeddelande.

Nya metoder

KRAV kommer nu att vidta åtgärder inom tre områden, göra reglerna tydligare för kontroller, ta fram nya kontrollmetoder så som att kunna spåra en produkt bakåt i livsmedelskedjan samt utveckla interna rutiner för att bättre kunna ta hand om misstankar om fusk.

– Om misstankarna mot Gothemsgården och Gotland K&D stämmer är de oerhört allvarliga. Vår bransch är uppenbarligen inte förskonad från oseriösa aktörer och bedrägeri är svårt att hindra. Det vi kan lova är att vi ska göra precis allt vi kan för att fusk inte ska förekomma, avslutar Lars Nellmer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.