Skolgårdar ska bli bättre

Publicerad

Nu står det klart att regeringen och västerpartiet vill satsa en halv miljard kronor på att låta landets kommuner rusta upp sina skolgårdar. Skolgårdar som länge varit eftersatt, något som SVT Nyheter Öst granskat tidigare.

För två år sedan visade en granskning som SVT Nyheter Öst gjorde att allt fler skolelever tillbringar sina raster inomhus, på stan, eller i allmänna parker. Orsaken var att flera skolor i bland annat Norrköping, helt saknat skolgård.

Boverket fick då i uppdrag av regeringen att ta fram en vägledning för hur skolgårdar kan planeras och förvaltas.

Större skolgårdar måste byggas

– Skolgårdarna på nya skolor är ofta väldigt små. I storstäderna idag kan man planera skolgårdar som är 3-4 kvadratmeter per barn. Det är väldigt lite, man brukar prata om att man rekommenderar 30 eller 40 kvadratmeter per barn, berättade Ulrika Åkerlund, utredare Boverket för SVT Nyheter Öst i februari i år.

Regeringen satsar

Då var riktlinjerna precis klara. Och i förhandlingarna om statens budget har Vänsterpartiet nu fått igenom en tillfällig satsning, där regeringen lovar att skjuta till en halv miljard kronor som kommuner kan söka pengar från för utveckling av skolornas utemiljö.

– Vi tycker att det här är ett bra bidrag och det är såvitt jag vet första gången som staten är med och lägger pengar på att utveckla skolmiljön på det här sättet, säger Ulla Andersson, ekonomisk-politisk talesperson för Vänsterpartiet. Det är ett bra första steg så får vi se om det behöver återkomma efter det här året.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.