Ozzy Dahlström och Leia Klafver säger till när någon retas. Foto: Patrik Widegren /SVT

Skolor mot mobbning

Uppdaterad
Publicerad

Varje dag utsätts 60 000 barn för mobbning och ikväll börjar en ny SVT-serie där skådespelaren Morgan Alling tar upp kampen mot mobbning.

Leia Klafver och Ozzy Dahlström går i femman och sexan på Västerhejde skola. SVT Nyheter Öst träffar dem för att prata om hur det ser ut på deras skola när det gäller mobbning. Här går 200 elever så det är klart att saker inträffar, men det löser man snabbt säger de.

– Det får inte vara så att någon som jag känner blir retad, säger Leia.

– Jag är ofta på fotbollsplanen. Ibland är det några som kan svära och sparkas. Men jag säger till dem, säger Ozzy.

– Vi har rastvakter. Det ska alltid finnas en lärare som går runt, säger Leia.

”Utrota mobbning”

Ikväll startar serien Morgans Mission, där skådespelaren Morgan Alling tagit sig an en åttondeklass i Ystad för att helt få bort kränkningar i klassen. Han förklarar sin drivkraft:

– Att utrota mobbning. Går det överhuvudtaget? Kan man börja en snöbollseffekt så att resten av Sverige börjar ta efter nu? Att diskutera och prata om det som faktiskt gör att människor mår riktigt dåligt, säger han.

På Västerhejde skola på Gotland lägger man mycket tid på att få alla barn att respektera varandra och är tydliga med att kränkningar och fula ord inte får förekomma.

– De senaste åren har det faktiskt blivit mindre och mindre. Vi tror att det beror på vårt jobb som vi lagt ner på det här. Vår skolledning tycker att det här är väldigt viktigt och att det får ta tid, säger läraren Jenny Löfven.

– Som tur är så har vi haft väldigt få incidenter på vår skola. Det är klart att elever blir ledsna på varandra ibland. Men det är väldigt få incidenter som vi har behövt rapportera in, säger Helena Jungestam, rektor på skolan.

Skolorna måste rapportera kränkningar

Sedan några år tillbaka så är alla skolor i landet skyldiga att rapportera till sin kommun när man misstänker att ett barn har blivit kränkt under skoltid. Skolorna blir stadigt bättre på detta. Därför så kommer det många rapporter in till barn- och utbildningsförvaltningen på Region Gotland som då snabbt måste utreda händelsen och göra något åt det.

Enligt den senaste sammanställningen från vårterminen 2015 så gjordes 43 anmälningar. Det handlar om allt från tjafs om legobitar i förskolan till kränkningar på nätet.

– Det finns ju elever som har farit illa. Men jag tror att utifrån de nya rutinerna så har vi ett finmaskigare nät. Det kan hända att det dyker upp saker som vi inte upptäcker. Men kraven är väldigt tydliga och det är bra tycker jag, säger Mats Hanell, chef för grundskolan i Region Gotland.

Nätmobbning vanligare

Något som skolorna får lägga mer tid åt på senare år är kränkningarna som kommer via nätet och mobiler, och där händer det inte bara på skoltid.

– Det stora är att vi inte alltid får reda på det. Men vi har även börjat tagit upp det på föräldramöten för att uppmärksamma föräldrarna på vad deras barn gör på nätet, säger Jenny Löfgren.

Eleverna Leia Klafver och Ozzy Dahlström känner till att det hänt att elever har retats med hjälp av telefoner och sociala medier.

– Förut så var det en del sådant i vår klass, då fick vi ta upp det i skolan, och prata om vad som kan hända på internet, säger Ozzy Dahlström.

– Man måste tänka själv att ”om jag fick det här sms:et, hur skulle jag känna mig, skulle det vara okej?”, tipsar Leia.

Rektorn Helena Jungenstam tycker att det är bra att det nu kommer en serie som tar upp mobbning.

– Man kan inte belysa det här nog faktiskt. Säger man att man gör allt vad man kan så tror inte jag att det är sant, säger hon.

SVT granskar mobbning i skolan

SVT Nyheter granskar mobbningen i skolan i samband med realityserien ”Morgans mission” som har premiär i kväll, 5 oktober.

I vår granskning vill vi gärna ta del av dina berättelser och upplevelser: Har du blivit mobbad? Har du mobbat? Oroar du dig för barnen? Berätta för oss på SVT Nyheter Östs Facebook-sida, eller via Twitter genom hashtagen #mobbning.

Det går också bra att maila oss på: ost@svt.se

  • Morgans mission

I serien ”Morgans mission” får man följa skådespelaren Morgan Allings kamp mot mobbning och kränkningar. Tillsammans med en av landets främsta forskare i området tar Morgan sig an en helt vanlig 8:e klass och lär dem om mobbning.

Serien är i fem delar och sänds på måndagar klockan 20.00 i SVT1 och SVT Play.

Här kan du läsa mer om programmet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.