Foto: TT

Skyddsombud larmar – farliga vapenproblem inom polisen

Uppdaterad
Publicerad

Polisens huvudskyddsombud kräver att samtliga tjänstevapen – pistolen SIG Sauer P229 – som används i yttre tjänst ska provskjutas. De som fungerar dåligt ska renoveras.

Testskjutningar med 30 skott har visat att 20 procent av vapnen har problem med så kallade dubbelmatningar. Detta kan vara livsfarligt för poliserna, eftersom det kan orsaka eldavbrott i ett skarpt läge.

Bland annat får poliserna i region Mitt (Uppsala, Gävleborg och Västmanland) inte använda sina SIG Sauer P229 efter att funktionsstörningen på pistolerna upptäckts.

– Totalt rör det sig om 4700 vapen. Exakt hur många som finns ute i yttre tjänst vet vi inte, säger Martin Lundin, kommissarie vid Nationella operativa avdelningen.

Kräver att rikspolischefen agerar

Huvudskyddsombudet Emma Cronberg kräver nu i en begäran ställd direkt till rikspolischef Dan Eliasson att samtliga SIG Sauer P229 samlas in, provskjuts och sedan får de svaga komponenterna (sprint, urdragare och fjäder) utbytta.

”De vapen som uppvisar funktionsbrister vid provskjutningen omhändertas direkt av arbetsgivaren. Ersättningsvapen delas ut”, skriver huvudskyddsombudet.

Kritik mot omorganisationen

Emma Cronberg skriver också i sin begäran att ansvarsfrågan kring polisens vapen har blivit otydlig i den nya organisationen:

”I omorganisationens bakvatten följer en ung myndighet som i delar inte har hunnit rigga det ansvar och förutsättningar som krävs för vår operativa verksamhet. Det märks här. När jag i egenskap av huvudskyddsombud försöker arbeta med arbetsgivaren i vapenfrågan går det inte att finna någon funktion med process- och arbetsmiljöansvar för vapen. I frånvaro av definierat ansvar försenas arbetet med själva sakfrågan. Det är även av denna anledning som jag inte finner annan funktion att vända mig till med kravstä!lan än Rikspolischefen.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.