Foto: Kustbevakningen

Slite-båt räddade 34 i sjönöd

Uppdaterad
Publicerad

Försökte paddla och simma iland

Svenska Kustbevakningens fartyg KBV 477, med hemmahamn i Slite på Gotland, räddade på söndagsmorgonen 34 migranter i en gummibåt där motorn stannat.

Migranterna hade råkat i sjönöd i farvattnen mellan Turkiet och den grekiska ön Lesvos.

Försökte simma

Några migranter försökte simmande trycka båten till Lesvos, medans andra försöker paddla. Vädret var relativt lugnt men strömmen gjorde att gummibåten sannolikt hade missat Lesvos trots migranternas ansträngningar.

Totalt räddades tre barn, sju kvinnor och resten män.

Alla i land

Gummibåten med migranterna bogserades till Lesvos där samtliga nu har kommit iland.

Kustbevakningens patrullbåt kommer att operera i dom aktuella farvattnen till 19 december.

Uppdraget är att i Frontex Operation Poseidon stärka det grekiska gränsskyddet och förhindra att människor dör till sjöss.

Skydda och rädda

KBV 477 ingår i en serie av fyra båtar i Kustbevakningen som är framtagna för gränskontroll till havs och är delfinansierade av EU:s gränsfond.

– Vårt uppdrag är att upptäcka och övervaka migrantströmmarna till Grekland och att motverka gränsöverskridande brottlighet. Vi har ständig beredskap för sjöräddning för att kunna ge skydd till och rädda migranters liv. Kustbevakningens båt med besättning kommer att arbeta tillsammans med andra länders enheter i operationen, säger Lena Jönsson, generaldirektör på Kustbevakningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.