Socialsekreterares arbetsförhållanden inspekteras

Publicerad

Arbetsmiljöverket inleder nu en större granskning av socialtjänsten. Efter det senaste årets krislarm inspekteras nu socialsekreterares arbetsförhållanden.

Arbetet började under april månad och redan nu kan man se vissa brister och tendenser, berättar arbetsmiljöinspektören Eva Karsten för SVT Nyheter Öst.

”Resurserna är inte tillräckliga”

– Det är tuffa krav på socialsekreterare och resurserna är inte tillräckliga. Samhället är också tuffare, de arbetar ju med de mest utsatta. Det är ju deras vardag, och man har inte sett vilket resursbehov som finns, säger Eva Karsten.

Socialtjänsten har de senaste åren haft stora problem med både hög arbetsbelastning och stor personalomsättning.

– Socialsekreterare är trogna och lojala sitt arbete, även om resurserna inte räcker till försöker de i största mån se till att individen får den hjälp denne är i behov av, vilket riskerar att personer slits ut, säger Eva Karsten.

”Personer slits ut”

Vidare berättar hon att personalomsättningen oftast är hög och att mycket kraft går åt till att introducera nya medarbetare.

– Vi har sett att man tvingats skicka ut nya medarbetare i tuffa miljöer, eftersom det är brist på personal. Det finns ingen möjlighet att börja med mindre tuffa ärenden, säger Eva Karsten.

300 inspektioner i södra och östra delarna av landet

Under året kommer Arbetsmiljöverket att genomföra cirka 300 inspektioner i södra och östra delarna av landet.

– Vi startade i april och arbetet kommer att fortgå under året och vi kommer sedan att fortsätta två år till, säger Eva Karsten och tillägger att de måste se om gruppintervjuer är rätt tillvägagångssätt.

I region Öst planeras 10 socialkontor intervjuas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.