Norrköping förbereder sig

Uppdaterad
Publicerad

Många av de varslade på Ericsson vet idag inte hur framtiden ser ut. Nu förbereder sig Norrköpings speciella kontaktperson.

För en dryg månad sedan varslade Ericsson i Katrineholm 400 personer om uppsägning. Något som även drabbar Norrköping hårt eftersom ett 80-tal av de varslade kommer härifrån. För att försöka mildra effekterna har Norrköpings kommun tillsatt en kommunal kontaktperson. Men de anställda i Katrineholm svävar fortfarande i ovisshet om sin framtid.

– Ja, det är klart det känns ju tufft, det är inget roligt liksom att gå till ett jobb när man vet att man är varslad, säger Didz Soleyman, Ericssonanställd.

Neddragningar på Ericsson

– Ja, man känner ju bara en tomhet fortfarande...för mig så har jag inte riktigt uppfattat att det kommer att ta slut så att det känns tungt, säger Robin Aronsson, anställd på Ericsson.

Norrköpings kommun förbereder sig

Nu pågår förhandlingar mellan Ericsson och de olika fackliga organisationerna. Under tiden sitter Per Grundtman i Norrköpings rådhus och arbetar med förberedelser för att kommunen bättre ska kunna ta hand om de 80 Norrköpingsbor som eventuellt blir av med jobbet.

– Under tiden så förbereder vi kontakter med Arbetsförmedlingen i Norrköping, som också har en kontaktperson utsedd just för detta ändamål, säger han. Det är kontakter med vårt eget vägledningscentrum, vuxenutbildningen och med nyföretagarcentrum.

Ericsson har inte velat avslöja vad som diskuteras under förhandlingarna, men ett av facken i Katrineholm berättar lite om vad förhandlingarna handlar om.

Önskemål om omskolning

– Ett paket, där vi helst vill att man ska kunna ha möjligheten att studera en längre tid. Det är en del som behöver omskola sig efter tiden här, menar Robert Wahlström, ordförande i Akademikerklubben. Därefter, någon gång i juni, så kommer förhoppningsvis besked om uppsägningsdatum för de som kommer att bli uppsagda. Det är en ovisshet innan det, det förstår jag. Det måste vara jobbigt.

Det Norrköpings kommun främst kan hjälpa till med är utbildningsinsatser.

– Bland annat studie- och yrkesvägledning, det kan bli fråga om vuxenutbildning, säger Per Grundtman, utredare hos Norrköpings kommun. Det kan också handla om kontakter mellan företag och arbetsförmedling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Neddragningar på Ericsson

Mer i ämnet