Foto: SVT

Stegeborg återuppbyggs

Uppdaterad
Publicerad

I maj förra året rasade plötsligt en stor del av muren på Stegeborgs slottsruin.

Nu pågår återuppbyggnaden av den 600 år gamla muren.

Det var inga glada miner när antikvarien Mattias Schönbeck förra året fick se hur muren hade rasat vid Stegeborgs slottsruin.

– Den är ju ett kapitel i svensk historia, och det är ju inte roligt att det rasar och blir förstört, sa då Mattias Schönbeck antikvarie på länsstyrelsen i Östergötland.

Kostar fem miljoner

Men nu, drygt ett år senare, har man fått ett ekonomiskt tillskott från bland annat från Riksantikvarieämbetet.

Fem miljoner kommer det att kosta att återställa den gamla muren från 1400-talet. Och renoveringsarbetet är nu i full gång.

– Vi har först tagit bort alla lösa stenar som hade släppt från kärnan i muren. Och sen murar vi helt enkelt upp det igen, och murar fast det i den gamla kärnan hela vägen upp, säger antikvarie Mattias Schönbeck.

Stort pussel

 Jerrie Aspergrim är stensättare och arbetar med att återställa det skadade partiet på ruinen.

– Just nu försöker jag kila upp de stora stenarna med de mindre. Det gäller att försöka få till det så att det blir en slät yta igen. Det är som ett stort pussel, säger Jerrie Aspergrim.

Arbetet kommmer pågå under hela sommaren, och nu väntar även en större genomgång utav hela slottsruinen.

– Vi räknar med att göra en laserscanning utav hela borgen i år. Och det för att se om vi har någon mer skada som buktar ut, så vi slipper fler murseparationer, säger antikvarie Mattias Schönbeck.

Trots reparationerna är ruinen öppen för besökare hela sommaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.