Foto: SVT

Sabotage stoppade tågtrafiken

Uppdaterad
Publicerad

Östgötapendeln och fjärrtågen Stockholm – Malmö är åter i trafik efter att en kontaktledning brann av i Linköping under måndagseftermiddagen.

En grupp ungdomar kastade ner grenar på de strömförande elledningarna över järnvägen, från gångbron vid Anders Ljungstedts gymnasium i Linköping.

Tågtrafiken påverkades av sabotaget mot järnvägsspåret, men Östgötapendeln är nu åter i trafik med vissa förseningar meddelar Östgötatrafiken. Trafikverket rapporterar inte heller längre om störningar på fjärrtågen mellan Stockholm – Malmö.

Anmälaren som sett det hela, berättar för polisen hur det plötsligt blixtrat och smällt till och hur en strömförande elledning gått av och fallit ner på marken. Ungdomarna sprang då skrikande därifrån.

Polisen kontaktade omedelbart tågtrafikledningen som stoppade tågtrafiken och skickade ut servicepersonal för att undersöka vad som behövs göras.

– Vi rubricerar brottsärendet som sabotage, säger Thomas Agnevik, polisens presstalesman i Östergötland. Polisen söker kontakt med föräldrar vars barn kan ha varit på platsen eller vet något om händelsen.

– Det kan röra sig om mycket stora belopp för att ersätta en sådan skadegörelse, säger Thomas Agnevik.

Både fjärrtågen mellan Stockholm-Malmö och Östgötatrafikens pendeltåg påverkades.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.