Stort sug efter personal i byggbranschen

Uppdaterad
Publicerad

Det byggs så det knakar i Östergötland just nu och arbetslösheten för byggjobbare är den lägsta på länge.

Andreas Ekberg-Pettersson ska bli snickare. Han går andra året på Ebersteinska gymnasiets byggprogram i Norrköping. Och tajmingen kunde inte ha varit bättre. Byggboomen gör att han just fått en värdefull praktikplats på bygget vid Nya Idrottsparken.

– Det är jättebra. Jag lär mig nåt nytt varje dag.

Men bara för något år sedan, innan byggboomen tog fart, fanns det knappt några praktikplatser att få överhuvudtaget. Det avslöjar Claes Stafstedt, rektor på byggprogrammen.

– Vi var två som satt och ringde i flera veckor. Över 200 företag kontaktade vi. Ingen hade någon lärligsplats att erbjuda. I år har vi inte behövt ringa ett enda samtal. Det är företagen som tar kontakt med oss.

Brist på byggjobbare

Idag formligen skriker byggföretagen efter arbetskraft. Bristen på byggjobbare syns tydligt i arbetslöshetsstatistiken. För trots att antalet byggnadsarbetare som är anslutna till A-kassan ökat med 10.000 personer sedan 2009, så har arbetslösheten mer än halverats bland byggjobbare.

I Östergötland har antalet arbetslösa sjunkit från 400 i april 2009 till 124 i april i år. 

– Det finns inga byggnadsarbetare att få tag i. Facket har sagt till oss att alla som kan jobba är sysselsatta, säger Adam Cocozza, vd på Bygg- och fastighetsföretaget BoTrygg i Linköping.

Där har man anställt över 200 rumänska byggnadsarbetare som man tidigare hyrde in via ett rumänskt företag.

– Skulle vi ha fortsatt leta efter svenskutbildad arbetskraft, så hade vi letat ännu.

Facket ogillar utländska bemanningsföretag

Facket tycker att BoTryggs agerande är ett föredöme, men man gillar inte att stora svenska byggföretag hellre hyr in personal via utländska bemanningsföretag, än tar emot lärlingar från svenska byggutbildningar.

Men Andreas Ekberg Pettersson är dock hoppfull inför examen nästa år.

– Visar man bara att man vill lära sig, så tror jag att jag får ett jobb då, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.