Foto: Länsstyrelsen Gotland

Fällde strandskyddad skog för sjöutsikt

Uppdaterad
Publicerad

En fastighetsägare på Gotland har tagit ner ett stort område skog och satt upp staket på strandskyddat område.

– Det här är sorgligt. Ofta handlar det om att man vill ha sjöutsikt och pinka in sitt revir, säger Sebastian Bolander, biolog på länsstyrelsen som nu har polisanmält ingreppet.

Det handlar om ett skogsområde på cirka tusen kvadratmeter i Västerhejde som tagits ner utan att någon dispens från strandskyddet begärts.

– Vi skulle aldrig ha sagt ja till en sådan ansökan. Det här är ett stort, välbesökt och viktigt strandskyddsområde och alla har rätt att vara där. Det är jättetråkigt att inte alla vet vad som gäller på sin egen fastighet, säger Sebastian Bolander, biolog på länsstyrelsen på Gotland.

Fastighetsägaren har inte bara tagit ner skogen utan också satt upp ett par byggnader samt staket runt hela området.

Vill pinka in revir

– Ofta handlar det om att man vill ha sjöutsikt och man vill pinka i sitt revir. Man vill helt enkelt inte att det ska röra sig folk där, säger Sebastian Bolander.

Ofta sker den här typen av inverkan stegvis. Man tar ner ett träd i taget och då är det svårt att hinna upptäcka skadornna. Den här gången var det lättare eftersom det rör sig om ett mycket välbesökt område.

Området är viktigt både när det gäller växter, djur och friluftsliv, enligt Sebastian Bolander.

– Det är tråkigt för de djur och växter som levde där. Nu är området och förutsättningarna helt annorlunda.

Sebastian Bolander bedömer att det rör sig om ett brott och har därför gjort en polisanmälan. Därefter ska miljöåklagaren ta ställning till om det ska leda vidare till åtal.

Skadan redan skedd

Länsstyrelsen kan i sin tur göra ett vitesföreläggande om att fastighetsägaren ska ta bort staket och byggnader samt plantera nya träd. 

– Tyvärr är ju skadan redan skedd. Det handlar om träd som är flera hundra år gamla, så det går inte att reparera inom vår livstid. Det är sorgligt, säger Sebastian Bolander.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.