Mathias Sundin (FP) längst t v Foto: Foto: Right Livelihood

Sundin (FP) besökte Snowden

Uppdaterad
Publicerad

Det är första gången någonsin som Snowden tar emot en parlamentarikerdelegation. En av riksdagsledamöterna var Mathias Sundin (FP) från Norrköping

– Jag hade ett mycket intressant samtal med de svenska riksdagsledamöterna om massövervakning, personlig integritet och öppenhet. Min förhoppning är att jag snart kan träffa dem igen i Sverige, säger Edward Snowden.

Resan anordnades av stiftelsen Right Livelihood Award, som hösten 2014 tilldelade Edward Snowden sitt hederspris. Under prisutdelningen i riksdagshuset i december deltog Snowden via länk från Moskva. Stiftelsens ambition är att han inom en snar framtid ska kunna komma till Sverige för att hämta sitt pris. 

– Vi hoppas att mötet i dag ska öka Edward Snowdens möjligheter att hämta sitt pris i Stockholm. Om Sverige välkomnar Snowden kommer förhoppningsvis andra länder att följa efter, vilket skulle ge honom en viss resefrihet, säger Ole von Uexkull, vd på stiftelsen Right Livelihood Award.

Följande riksdagsledamöter deltog i mötet i Moskva: Cecilia Magnusson (M), Mathias Sundin (FP) och Jakop Dalunde (MP).

”Gjort världen en stor tjänst”

På mötet ställde de svenska riksdagsledamöterna frågor kring varför Snowden gjorde sina avslöjanden, samt hur han ser på skyddet av den personliga integriteten när vi samtidigt upplever ett ökat terrorhot. Snowden ställde bland annat frågor kring den politiska debatten om massövervakning och skyddet för visselblåsare i Sverige.

– Edward Snowden har gjort världen en stor tjänst genom att avslöja den massövervakning som bedrivs av många länders regeringar. Demokratin behöver visselblåsare som Snowden, säger Ole von Uexkull.

Under vistelsen i Moskva besökte riksdagsledamöterna även människorättsorganisationen Memorial, som mottog Right Livelihood-priset år 2004

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.