Foto: SVT

10 000 namnunderskrifter för att rädda järnvägar

Uppdaterad
Publicerad

Idag överlämnade föreningen Järnvägsfrämjandet i Östergötland ca 10 000 namnunderskrifter till Karin Svensson-Smith, ordförande i riksdagens trafikutskott. Namnunderskrifterna är insamlade till stöd för en upprustning av Tjust- och Stångådalsbanan.

– Vi vill visa den folkliga opinion som finns för att rusta banorna, säger Ulf Flodin ordf i Järnvägsfrämjandet.

Tjustbanan trafikerar Västervik-Linköping och Stångådalsbanan Kalmar-Linköping. Banorna som har enkelspår utan elektrifiering är mycket hårt slitna och alternativen är en upprustning eller en nedläggning.

–  Inte bara passagerarna är positiva till att järnvägarna moderniseras, också näringslivet har visat stort intresse av att kunna frakta gods på spåren, menar Ulf Flodin.

Buss eller tåg?

En upprustning skulle enligt flera olika förslag kosta någonstans mellan 3 och 5 miljarder kronor. I de förslagen ingår elektrifiering och spårbyten. Alternativet skulle vara en upprustning av riksvägar anpassade för snabbussar.

– Busstrafik är inget alternativ för oss. Och det är helt enkelt av miljöskäl säger Ulf Flodin.

Inget beslut

Ett besked om upprustning av järnvägarna alternativt vägalternativet skulle ha kommit redan i September men oenighet i den politiska styrgrupp som skulle ta beslut gjorde att frågorna sköts på framtiden.

– Vi känner att det i dag är svårt att få grepp på vad Trafikverket och regionerna egentligen vill med Tjust och Stångådalsbanan. Därför vill vi genom den här namninsamlingen visa vad passagerarna har för åsikt om banornas framtid, säger Ulf Flodin.

Miljövänlig lösning

– Jag kan inte ha någon uppfattning om vad som ska göras specifik med banorna, det är Trafikverkets uppgift. Men både Tjust och Stångådalsbanan är mycket viktiga när det gäller framtida miljösatsningar, där järnvägen generellt är en grundbult i infrastrukturen. Det säger ordföranden i riksdagens trafikutskott, miljöpartisten Karin Svensson-Smith när hon i dag tog emot de 10 000 namnunderskrifterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.