Mikael Ribbenvik, operativ chef och ställföreträdande generaldirektör på Migrationsverket. Foto: SVT

Tre gånger så många anmäler Migrationsverket

Uppdaterad
Publicerad

Tre gånger så många anmäler Migrationsverkets handläggningstider i år jämfört med förra året.

– Det är bra att människor JO-anmäler. Tittar vi på just långa handläggningstider så är det bara att hålla med, säger Mikael Ribbenvik, operativ chef på Migrationsverket.

Mer än tre gånger så många har anmält Migrationsverkets handläggningstider till justitieombudsmannen (JO) under 2015 jämfört med året innan, visar en sammanställning som JO har gjort på nyhetsbyrån Sirens begäran.

Det totala antalet JO-anmälningar mot myndigheten har också ökat kraftigt och överstiger en om dagen under 2015.

– Handläggningstiderna är en av de största utmaningarna vi har, säger Mikael Ribbenvik till nyhetsbyrån Siren.

De ökade handläggningstiderna får inte bara fått konsekvenser för de asylsökande utan också för andra sökande, till exempel folk som har träffat en partner eller som vill återförenas med sin famil.

– När handläggningtiderna ökar blir folk också oroliga eller förbannade. Då börjar många höra av sig och göra förtursbegäran. I vissa ärendeslag har vi lika många förtursbegäran som ärenden. Vi får lägga otroligt mycket tid och administrativa krafter på sådant. Det blir en ond spiral, säger Mikael Ribbenvik.

 Migrationsverket har under året anställt 2.000 personer för att hantera det ökade antalet asylsökande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.