Foto: SVT

Tusentals svårt sjuka gamla vårdas hemma

Uppdaterad
Publicerad

Gamla som varken kan vända sig själva, äta, dricka eller ens larma skickas numera hem direkt från sjukhuset. Socialstyrelsen har på uppdrag av SVT tagit fram siffror som visar att 9.400 gamla behöver så mycket hemtjänst att de beskrivs som extremfall. Det har skett en fördubbling sedan 2007.

Under 2000-talet försvann 32.000 platser på äldreboenden. Trenden är tydlig: De gamla ska vårdas hemma. Den så kallade kvarboendeprincipen.

Många gamla vill bo kvar hemma, men SVT:s granskning visar nu tydligt hur långt den här trenden har gått.

#hemtillvarjepris

Beskrivs som extremfall

Socialstyrelsen har på uppdrag av SVT tagit fram statistik som visar att 9.400 gamla behöver så mycket hemtjänst att de beskrivs som extremfall av kommunerna. De får hjälp av hemtjänsten mer än 120 timmar i månaden. Det har skett en fördubbling sedan 2007.

– Är man sängbunden eller har svårt att gå utanför sin lägenhet, då kan man bli väldigt isoerad i sitt hem. Även om hemtjänsten svischar in och ut ett antal gånger om dagen så kan det bli väldigt ensamt, säger Marta Szebehely, professor i socialt arbete.

Behöver konstant övervakning

Den nya statistiken visar också att över 3.000 personer behöver hjälp av hemtjänsten, hela tiden, dygnet runt. Det handlar om personer som behöver konstant övervakning. Det är alltså personer som tidigare skulle ha vårdats på sjukhus eller äldreboende.

– Ska man ge motsvarande hjälp i hemmet, då måste man springa in och ut på ett helt annat sätt, säger Marta Szebehely.

I Socialstyrelsens officiella statistik anses över 50 timmar i månaden vara omfattande hemtjänst. När man har 120 timmar hemtjänst i månaden beskrivs det i flera rapporter och av flera kommuner som ”extremfall” eller ”ytterfall”.

Dyrt för kommunerna

Det är också där ungefär det går en gräns när det gäller kostnaderna. Behöver man så pass mycket hjälp av hemtjänsten blir det ofta dyrare för kommunen att ge den hjälpen i hemmet istället för att låta den gamla flytta in på ett äldreboende.

– På ett äldreboende har du kortare restider och gemensamma måltider. Så det blir ju bara billigare att ge hjälp i hemmet om du ger mindre hjälp, säger Marta Szebehely.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#hemtillvarjepris

Mer i ämnet