Tyskland bra marknad för svensk etanol

Uppdaterad
Publicerad

Ibrahim Baylan (S) vill se över reglerna för etanol i Sverige sade han vid sitt besök i Norrköping idag.

Efter flera tunga år så ser det nu ut att ha vänt för etanoltillverkaren Agroetanol i Norrköping

Krångliga miljöregler gör att försäljningen inte lyckats i Sverige, men istället har framgången kommit i Tyskland. Där gynnar klimatsatsningar kopplade till etanol företag som Agroetanol i Norrköping.

När energiminster Ibrahim Baylan i dag besökte företaget lovade han att ta itu med regelverket kring statsstöd och skatter när det gäller etanol.

Ett av hindren för etanolframgång är att etanol enligt EU-regler inte får vara billigare än diesel och bensin på mackarna. Det har gjort att det blivit sämre med investeringar och bilförsäljning i Sverige. Frågetecknen runt regelverket måste tas bort sade energiministern vid sitt besök idag.

Stora förhoppningar vid starten

I februari 2007 var det landets största näringslivssatsning. Utbyggnaden av Agroetanols etanolfabrik utanför Norrköping, värd en miljard kronor uppmärksammades med stor pompa och ståt. Då var det ministerbesök och stort hopp för framtiden. Etanolbränsle skulle bli framtidens stora miljöfaktor. Så blev det inte riktigt, bland annat på grund av EU-regler.

Istället satsade Agroetanol alltså på den tyska marknaden.

– Vi har skrivit kontrakt med Tyskland värt en halv miljard kronor. Vi hoppas att vi snart kan bli framgångsrika också i Sverige. Det är tyvärr stora bekymmer med vilka politiska styrmedel som ska finnas, men jag känner att regeringen vill skapa ett system som även gynnar vår försäljning i Sverige i framtiden, säger Agroetanols divisionschef Carl von Schantz.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.