Undersköterskor lågt betalda i Norrköping

Uppdaterad
Publicerad

Medellönen för undersköterskor är bland de lägsta i landet visar en undersökning i tidningen Kommunalarbetaren.

I Norrköpings pågår just nu en generationsväxling bland de undersköterskor som är anställda av kommunen. De arbetar ofta inom hemtjänst och äldrevård. Generationsväxlingen har blivit ett problem eftersom det inte är lätt att rekrytera undersköterskor.

Ett lockbete skulle då kunna var lönen, men där hävdar sig Norrköpings kommun dåligt. Enligt en undersökning gjord av tidningen Kommunalarbetaren ligger Norrköping dåligt till, på plats 281 av 290 kommuner.

Skillnaderna mellan olika kommuner i Kommunalarbetarens undersökning kan i viss mån bero på att Norrköping har en jämförelsevis stor andel yngre undersköterskor. Yngre anställda har ofta inte hunnit få så hög lön och det skulle kunna vara en delorsak till de dåliga siffrorna.

Undersökningen visar också att i Motala är medellönen nästan 2000 kronor högre än i Norrköping och i Linköping drygt 1000 kronor.

Norrköpings kommun hävdar att det inte går att bara titta på lönen. Det faktum att personalen kan välja hel- eller deltid och slipper så kallade delade turer är en konkurrensfördel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.