Lärare lär sig jobba mot psykisk ohälsa

Publicerad

Lärarna på De Geergymnasiet i Norrköping har fått utbildning av psykologer från Centrala elevhälsan om hur de ser tecken på psykisk ohälsa. Och hur de då ska agera.

Arbetet är en del av ett pilotprojekt som ska jobba fram ett underlag så att fler skolor ska kunna arbeta mot psykisk ohälsa på samma sätt. Malin Larsson och Miriam Fohlin är psykologerna som under det senaste året lett projektet. Under en längre tid har de lärt lärarna att leta efter tecken på om någon mår dåligt och att uppriktigt våga fråga om deras välmående.

– Man kan kort säga att om vi berättade mycket om psykisk ohälsa för lärare så kommer vi till elevern snarare prata om psykisk hälsa. Hur man tar hand om sig själv i allmänhet, säger Miriam Fohlin från Centrala elevhälsan.

Lärarna känner sig tryggare

En av de utbildade lärarna är Per Djervf Notklev från restaurang- och livsmedelsprogrammet. Och genom att få en utbildning så känner han sig trygg att ha något att falla tillbaks på, så att han vet hur han ska agera när en elev faktiskt berättar att hen mår dåligt.

– När någon talar om för en att den har tankar på att ta sitt eget liv. Man blir liksom lite kall inombords och vet inte vad man ska göra. I det här projektet så har vi pratat om just de fallen, säger Per Djervf Notklev.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.