Nedläggning av skola hotar levande landsbyggd

Uppdaterad
Publicerad

I ett tjänstemannaförslag som presenterades idag vill skolansvariga i Vadstena lägga ner landsbygdskolan i Rogslösa våren 2016. Men det får allvarliga konsekvenser för landsbygden menar skolbarnens föräldrar.

– Det är jättesorgligt. Man får ont i magen och undrar varför de tänker så kortsiktigt, säger Karin Ceder, som har två barn i skolan.

– Det är hemskt tycker jag. Alla barn passar inte i stora skolor och alla vill inte bo i stan. Vissa barn behöver mindre grupper med lugn och ro som här ute, säger Janani Angestad, som har en son i första klass.

Vill lägga ner sin egen skola

En av dem som gjort utredningen är Rogslösa skolans egen rektor Suzanne Stråkander Rockler. Idag berättade hon om skolans öde.

– Det är klart att det är tråkigt för det är en väl fungerande skola med duktiga pedagoger och eleverna som gör fina resultat. Men som rektor i Vadstena måste jag se till hela kommunen och att alla elever får så lika förutsättningar som möjligt. Det handlar om alla elevers rätt till exempelvis särskilt stöd och att skolan är handikappanpassad, säger hon.

Utredarna menar att det blir dyrt att ha 30-40 elever på Rogslösa skolan när skollagen ska efterlevas och det dessutom är stora renoveringsbehov. De senaste tio åren har antalet grundskoleleveri Vadstena sjunkit med 40 procent men lokalytan har varit oförändrad. För att inte gå med miljonunderskott behöver 1 av 4 skolor tas bort.

– För att klara den budget vi fått så måste vi göra så här, säger kultur- och utbildningschef i Vadstena Kristina Lohman.

Krockar med en levande landsbygd

Samtidigt har politikerna satt upp som mål att kommunen ska växa från runt 7 000 till 10 000 invånare till år 2030. Då måste man satsa på landsbygden menar skolföräldrarna, och de är beredda att slåss för sin skola som de anser är grunden för en levande landsbygd.

– Det finns inget som säger att vi inte skulle kunna starta en friskola och då blir det en kostand för kommunen i alla fall, säger Karin Ceder.

– Det blir en framtidsfråga för politikerna, säger Kristina Lohman,och tillägger att det är bra att det finns ett starkt föräldraengagemang.

Men närmast är det politikerna i utbildningsnämnden som ska ta ställning till förslaget 21 april.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.