Vargen står Länsstyrelsen dyrt

Länsstyrelsen i Östergötland kan behöva låna från nästa års budget. Orsaken är att hundratusentals kronor ska betalas till fårägarna som drabbades av Vikbolandsvargen.

– Det blir väldigt dyrt, det kan jag säga, säger Thomas Modin på Länsstyrelsen i Östergötland, som jobbar mer ersättningarna till drabbade djurägare.

Nu senast ersätts en lantbrukare på Vikbolandet med nästan 64.000 kronor. Ett tjugotal av mannens får dödades av vargen, senast i höstas förra året.

Djurägare som får djur dödade av fredat vilt, som till exempel varg, lo och järv, har automatisk rätt till ersättning från länsstyrelsen. I det senaste fallet fick bonden också ersättning för det extra arbetet i samband med rivningarna.

– Det rörde sig om stängsel som gick sönder och får som rymde, säger Thomas Modin.

Vikbolandsvargen rev under våren och ända fram till hösten 2011 uppemot 100 djur på, mest på Vikbolandet. Utgifterna för ersättningarna märks i Länsstyrelsens kassa, de kan tvingas låna pengar från Naturvårdsverket för att täcka kostnaderna. Men då måste de spara ikapp den summan i nästa års ålder.
Thomas Modin räknar med fler vargar i Östergötland:

– Regeringens rovdjurspolitik ser ut så att de vill att vargen ska spridas mer i hela landet, och då kommer det antagligen bli mer varg även här.

Cecilia Persson
cecilia.persson@svt.se

Publicerad: