Foto: Polisen

Vargskinnsmål tas upp i HD

Uppdaterad
Publicerad

Svea hovrätt dömde en 59-årig man från Tranås som sålde vargskinn under Medeltidsveckan i Visby för artskyddsbrott. Nu har Högsta domstolen beviljat ärendet prövningstillstånd.

59-åringen saluförde skinnen som ”varg”, men Gotlands tingsrätt ogillade åtalet eftersom det rörde sig om skinn från prärievarg och inte från varg, vilket inte är olagligt att sälja.

Domen överklagades av åklagare Helena Eckerrot Flodin vid Riksenheten för Miljö- och Arbetsmiljömål och hovrätten ansåg till skillnad mot tingsrätten att det räcker med att ge sken av att sälja ett skyddat djur för att begå brottet.

59-åringen dömdes av hovrätten som skyldig till artskyddsbrott. Straffet blev villkorligt och 1500 kronor i dagsböter. Dessutom skulle de tolv prärievargsskinnen som är värderade till cirka 40.000 kronor förklaras förverkade och vara fortsatt beslagtagna.

Hovrättsdomen överklagades i sin tur av 59-åringen som vill ha tillbaka skinnen och nu har ärendet beviljats prövningstillstånd av Högsta domstolen.

”Oavsett om saluförandet är ett artskyddsbrott eller inte, framstår det inte som särskilt stötande att någon får behålla pälsar från djur som inte är artskyddade. Däremot framstår det som uppenbart oskäligt att förverka sådan egendom”, skriver 59-åringens ombud i överklagandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.