Foto: TT Nyhetsbyrån

Vävstol hotade grannsämja

Uppdaterad
Publicerad

Grannens vävstol dunkade så mycket att Eva klagade hos hyresvärden Bostadsstiftelsen Platen i Motala.

Kvinnorna har bott grannar i över tio år. Men när Eva blev pensionär och tillbringade mer tid hemma började ljuden från grannens vävstol upplevas som jobbiga.

– Det är som att bo i en ihålig stubbe som någon står och knackar på. Vävning är en hobbyverksamhet och borde jämföras med att snickra. Jag undrar om man får göra det i en lägenhet, säger Eva till tidningen Hem & Hyra.

Men hyresvärden hade godkänt vävningen, vilket gjorde att hon vände sig till hyresnämnden med problemet.

En ljudmätning visade att ljudnivåerna inte översteg gränsvärdena. Men man rekommenderade ändå att lägga en gummimatta under vävstolen för att dämpa ljuden.

Vävstol tystnade efter mätningen och Eva valde att ta tillbaka ansökan till hyresnämnden.

– Nu känns det bra trots allt, för störningarna har upphört och det var ju vad jag ville. Och hyresnämnden har sagt att om det börjar igen så kan de ta upp ärendet på nytt.

”Det här är för ledsamt”

Grannen berättar för tidningen att hon slutat väva för att undvika konflikt. Men hon saknar sin vävning och kanske kommer börja igen, i alla fall när hon vet att Eva inte är hemma.

– Det är det enda jag har att göra på dagarna. Det här är för ledsamt, säger hon.

Jennifer Myrén på Hyresgästföreningen har hjälpt Eva.

– Det viktigaste är att hon är nöjd. Samtidigt hade det varit bra att ha fått ett beslut som vägledning om det är okej att ha en vävstol i en lägenhet eller inte. Det är ett knepigt fall.

Christer Axén,  områdeschef hos Platen, håller med om att det är en komplicerad fråga. Och han är tveksam till att ge fler hyresgäster ok på att ha en vävstol i lägenheten.

– Det här är ett knivigt ärende. Hur vi än gör så blir någon ledsen, säger han till Hem & Hyra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.