”Vi ska låta hennes hjärta banka för Gotland”

Uppdaterad
Publicerad

Igår meddelade kung Karl Gustaf att prinssessan Leonore blir hertiginna av Gotland. Ett glädjande besked, tycker många gotlänningar som gärna ser att hon kommer på besök.

Det var 155 år sedan den senaste hertigen utsågs på ön och för första gången har nu Gotland fått en hertiginna.

– Det är fantastiskt roligt och ärofyllt och fint på många vis, det tror jag de flesta gotlänningar tycker, säger landshövding Cecilia Schelin Seidegård.

Prinsessan Leonore

Reaktionerna bland gotlänningarna ute på Visby gator är också positiva.

– Det är lite spännande för det kan ge fin PR. Hon kanske kommer hit med sin familj och det ger lite glans åt tillvaron här, säger Karin Uthas.

Men det kommer inga åtaganden med hertiginnetiteln?

– Nej, det kommer inga direkta åtagande, men indirekt. Det här är ju en lång tradition så vi har nu ett uppdrag att försöka knyta band till den lilla prinsessan och låta hennes hjärta banka för Gotland. Vi ska också se till så att hon blir informerad om vad som händer här, så lite förpliktelser kommer med det i alla fall, säger Cecilia Schelin Seidegård.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Prinsessan Leonore

Mer i ämnet