Foto: TT

Vill ha cykelhjälmslag – för alla

Uppdaterad
Publicerad

Endast 31 procent av alla vuxna använder hjälm när de cyklar, visar NTF:s resultat från den senaste nationella cykelhjälmsmätningen. Undersökningen bygger på över 100.000 observationer över hela landet.

För tio år sedan infördes cykelhjälmslagen för barn upp till 15 år. När lagen infördes hoppades man att barnen skulle fortsätta att använda hjälm även som vuxna. Men så har det inte blivit. Därför vill NTF ha en hjälmlag som gäller alla cyklister.

– Barn gör inte som vuxna säger utan som vuxna gör. Det finns hur många argument som helst för att skapa en lag om cykelhjälm. Det finns väldigt få om överhuvudtaget några argument för att inte skapa lagen nu, när olycksantalet ökar så otroligt mycket, säger Lars Nordquist, verksamhetsansvarig hos NTF Sörmland-Östergötland, i ett pressmeddelande.

36 cyklister omkom

2014 skadades över 12.000 cyklister i trafiken, enligt statistik framtagen av NTF. 36 cyklister omkom och 521 skadades svårt, vilket är 12 procents ökning jämfört med 2013.

– Cykelhjälm borde vara obligatoriskt för alla. Hjälmen är en billig livförsäkring och kan vara skillnaden mellan liv och död. Hjärnan är ömtålig och oersättlig. Det är det viktigaste vi har och en stöt mot hjärnan kan ge långvariga konsekvenser, säger Lars Nordquist

Nationalföreningen för Trafiksäkerhetens Främjande

NTF är en fri, självständig och idéburen organisation som arbetar för en säker trafik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.