Foto: Molly Berggren/P4 Östergötland

VW om explosionsbilen: ”Det fanns risker”

Uppdaterad
Publicerad

Den biogasbil som exploderade i morse i Linköping var kallad av tillverkaren VW för kontroll av gastankarna. Men bilen dök aldrig upp hos verkstaden.

Det var i september förra året som Volkswagen återkallade 19.000 gasdrivna Passat och Touran EcoFuel i Sverige.

939 av dessa var av samma modell som den Touran Ecofuel som exploderade på en biogasmack i Linköping i morse. 906 dök upp hos verkstäderna. Men olycksbilen fanns inte bland dem.

– Nej, det stämmer. Den är en av dem som kallades. Men vi hittar den inte i våra system, säger Marcus Thomasfolk, informationschef på Volkswagen Group Sverige till SVT Nyheter Öst.

Varför återkallade ni bilarna?

– Det fanns risker med gastankarna som vi ville kolla upp, säger Marcus Thomasfolk.

Vägsalt orsaken

Innan bilarna återkallades hade tidningen Vi Bilägare avslöjat på sin Biltestarblogg att en VW Passat av 2009 års modell hade rostskador på tanken, vilket måste åtgärdas oavsett vilken ålder bilen har.

Transportstyrelsen gick också ut och varnade gasbilsägare om att tankarna har en begränsad livslängd. Anledningen till att gastankarna rostar är att vintervägarna i Norden på många håll saltas. Och angrips tankarna av rost kan de börja läcka, med en explosionsrisk som följd.

Men det är ännu oklart vad som gjorde att biogasbilen i Linköping exploderade.

– Vad jag vet är det här första gången något liknande händer i Sverige, säger Marcus Thomasfolk.

Volkswagen har varit i kontakt med polisen och kommer efter att polisens tekniker undersökt olycksbilen låta sina egna tekniker utreda vad som hänt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.