Foto: Patrik Widegren /SVT

Ytterligare stärkt försvar av Gotland

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen och oppositionen är nu överens om försvarspolitiken de kommande åren. Dagens besked innebär att de redan aviserade förstärkningarna av försvaret på Gotland definitivt blir av.

– Det var ett misstag att avmilitärisera Gotland, det rättas till nu. Det kommer att vara igång 2018 fullt ut, säger kristdemokraten Mikael Oscarsson, ledamot i försvarsutskottet.

Stridsvagnskompani en nyhet

Efter intensiva förhandlingar så har har regeringen och tre oppositionspartier kommit överens om att satsa drygt 10 miljarde på Sveriges försvar mellan 2016 och 2020.

Försvaret rustas upp

Dagens besked innebär att det förslag som nämnts tidigare om att ett mekaniserat kompani på 150 man ska placeras på ön blir verklighet. Idag meddelade man också att ett stridsvagnskompani på runt 80 man tillkommer.

– Det är nytt för mig, det har inte kommit fram tidigare. Det är positivt, det är ytterligare ett steg att stärka tröskeleffekten på Gotland, säger Hans Håkansson, som är chef för hemvärnets Gotlandsgrupp.

Kommer att kallas till övningar

Stridsgruppen på 150 man permanentas på ön. Däremot kommer stridsvagnskompaniet bestå av kontraktspersonal, alltså inte heltidssoldater.

– Det kommer inte att vara personal kontinuerligt mer än några stycken som sköter den dagliga verksamheten. Sedan så kommer förbandet att kallas in till övningar under ett antal veckor per år, säger Hans Håkansson som förutsätter att man då använder de stridsvagnar som står i förråd på ön.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Försvaret rustas upp

Mer i ämnet