Foto: TT

32-åring får fängelse för överfallsvåldtäkt

Uppdaterad
Publicerad

En 32-årig man döms till 3 år och 9 månaders fängelse för en överfallsvåldtäkt i Linköping.

Det var den 15 mars förra året som en kvinna varit på krogen i centrala Linköping med vänner. Vid 03.30-tiden på natten bestämde hon sig för att gå till en bekant som bodde i en annan stadsdel.

När kvinnan var i närheten av Katedralskolan hade hon svårt att hitta och frågade därför en man på cykel om vägen.

Mannen hjälpte villigt till, men efter ett tag började han ställa konstiga och obehagliga frågor. När de nått Danmarksgatan tackade kvinnan för hjälpen och sade åt 32-åringen att cykla hem.

Våldtäkt och dödshot

Mannen slog då till henne i huvudet så att hon föll till marken och fortsatte sedan att slå och sparka på henne när hon låg på marken. Han hotade också att döda henne.

Efter våldtäkten ”tittade han henne i ögonen och sade att han eller hans familj skulle döda henne om hon polisanmälde honom”, står det i domen.

Offret såg gärningsmannen

Våldtäkten såg länge ut att förbli ouppklarad, men den 12 december såg kvinnan 32-åringen på gatan i Linköping, skriver Corren. Hon larmade polisen som topsade mannen. Och 32-åringens dna stämde överens med de spår som säkrats efter våldtäkten.

32-åringen vistades illegalt i Sverige och samma dag som han skulle utvisas ur landet fick polisen provsvaren från SKL, vilket gjorde att han kunde gripas och sedan åtalas i sista stund.

Fängelse, utvisning och skadestånd

29-åringen stal också kvinnans mobiltelefon, nycklar och p-piller, vilket gör att han döms för grov stöld.

Förutom fängelsestraffet döms 32-åringen också till 12 års utvisning och att betala 83.183 kronor i skadestånd till kvinnan.

32-åringen hävdar att kvinnan frivilligt hade sex med honom och nekar till brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.