Etableringslotsar anmälda – ordnade falska adresser

Uppdaterad
Publicerad

Socialkontoret i Norrköping har anmält två etableringslotsar till Arbetsförmedlingen som man misstänker för felaktig folkbokföring och jävsbrott.

Etableringslotsarna ska ha låtit 67 personer skriva sig i en lägenhet och 14 personer ska ha varit skrivna i en företagslokal.

– De här människorna vistas inte på de här adresserna och de har inte sin dygnsvila här. Jag skulle vilja säga att de överhuvudtaget inte finns på de här adresserna utan det handlar om en ren och skär folkbokföringsåtgärd, säger Kenneth Edström, bostadssamordnare på Norrköpings kommun, som skrivit under anmälan.

Enligt personer som Östnytt talat med kan orsakerna vara många, till exempel att komma till en ort där det är lättare att få jobb än där man blivit placerad av Migrationsverket.

Norrköpings kommun uppskattar att det är runt 230 personer som idag har en falsk folkbokföringsadress.

Byter adress systematiskt

När Östnytt kontrollerar uppgifterna på en av adresserna i anmälan, har tre personer flyttat. Kvar finns 64 personer varav 39 är barn.

Enligt socialkontoret sker byten av adresserna systematiskt.

– De finns kvar på adresserna till den röjs eller någon väcker frågor kring den. Det kan vara fastighetsägaren eller någon myndighet som ifrågasätter det här och då flyttar man till en annan adress, säger Kenneth Edström.

Falska folkbokföringsadresser

De två anmälda personerna är anlitade som etableringslotsar av Arbetsförmedlingen och har som uppgift att slussa in nyanlända flyktingar i samhället med till exempel utbildning och jobb.

Att tillhandahålla falska folkbokföringsadresser ingår inte i uppdraget.

– Det är lotsar som figurerar i de här omständigheterna, av det här skälet vill vi medverka till att evetuella misstankar kring ekonomisk vinning eller jävssituationer noggrant utreds, säger Kenneth Edström.

Ministern uppvaktad

En jävsituation kan vara att locka flyktingar att välja en viss etableringslots genom att erbjuda möjligheten till falsk folkbokföring. Tillsammans med några andra kommuner uppvaktade Norrköpings kommun för en tid sedan migrationsminister Tobias Billström om problemet.

Kommunalrådet Lars Stjernkvist (S) anser att det finns lösningar på problemet.

– Ja, dels genom att skärpa kontrollen på lotsarna, det är det ena. Men om man dessutom införde en regel som sa att för att få flytta till en fast kommun måste du ha en fast adress och med fast adress menar man att man har ett eget kontrakt

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.