900 måste byta hemtjänst

Uppdaterad
Publicerad

Nästan 900 personer i Linköping förlorar sin nuvarande hemtjänst eller trygghetslarm från första juni. Då måste de byta till en ny utförare, då Carema sålt sin hemtjänst till bolaget Humana, som i huvudsak sysslar med assistansservice idag.

– Vi har aldrig varit med om något sånt här, säger Elisabeth Viman på Linköpings kommuns omsorgskontor. Faktum är att vi inte helt ut vet hur vi ska hantera situationen, men det hinner nog lösa sig.

För innan Humana får ta över måste de godkännas för att få utföra hemtjänst i Linköping – en process som tar mellan en och två månader – om man blir godkänd.

Ett annat dilemma är att lagen om valfrihet – LOV – gäller i Linköping, dvs de gamla får välja vilken utförare av hemtjänst de vill. I det här fallet får de ingen möjlighet att välja – men kan göra det i efterhand.

Verksamhet i 15 kommuner ingår i försäljningen. Förutom i Linköping också i Nyköping, där 184 personer berörs.

I en skriftlig kommentar till överlåtandet av hemtjänsten säger Susanne Bodin Eklöf

Kommunikationschef på Carema så här:

”Ingen som har Caremas hemtjänst idag behöver känna någon oro. Hemtjänsten kommer att ske på precis på samma sätt som tidigare och med samma personal. Vår ambition är att i ett möte med

Linköpings kommun på måndag diskutera dessa frågor och presentera en lösning så att ingen kund ska märka av denna förändring”.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.