Foto: TT

Arbetsförmedlingen vill ha större frihet

Uppdaterad
Publicerad

Fyrkantigt regelverk och arbetsmarknadsutbildningar som inte leder till jobb. Nu hoppas Arbetsförmedlingens ledning på större handlingsutrymme för medarbetarna.

Efter SVT:s granskning berättar nu biträdande generaldirektören Clas Olsson om de brister som behöver åtgärdas och om vilka förväntningar han har på en ny regering.

Arbetsförmedlingen genomför just nu ett omfattande förändringsarbete. Det handlar om att modernisera myndigheten och få bukt med sitt sargade förtroende utåt.

SVT granskar Arbetsförmedlingen

För hård styrning

Men sannolikt väntas även stora politiska förändringar framöver och den biträdande generaldirektören Clas Olsson har tydliga förväntningar på vad en ny regering bör se över.

Han tycker till exempel att den förra regeringen har styrt för hårt vilka som i första hand ska få hjälp av Arbetsförmedlingen.

– Det finns ett rätt stort utrymme för professionalitet, men det finns också en rad tidsgränser som styr när man kan få insatser och dem behöver man fundera på. Det finns en princip om att vi ska ge mest till dem som står längst ifrån arbetsmarknaden och det är en klok princip, men man behöver titta på hela det här paketet och se om det har blivit för fyrkantigt.

Försämrad utbildning

Arbetsmarknadsutbildning är ett exempel. Där har SVT kunnat visa hur resultaten har försämrats de senaste åren. Utbildningarna leder inte till jobb.

Det här kan bero på att deltagarna står så långt ifrån arbetsmarknaden att de har svårt att tillgodogöra sig utbildningen.

Företagare har berättat för SVT att de numera har svårt att ta emot personer som kommer från en arbetsmarknadsutbildning.

– Jag är tveksam till att den här personalen är anställningsbar, tyvärr. Det blir svårt för våra industriföretag att anställa dem, sa Elin Hultman, ekonomichef för Industrikompetens till Östnytt tidigare i år.

Behöver tänka annorlunda

Clas Olsson bekräftar den här bilden.

– Vi har inte lyckats särskilt bra kring arbetsmarknadsutbildning och det beror delvis på att vi har följt signaler från regeringen om att prioritera dem som står längst ifrån arbetsmarknaden. Det är en klok tanke, men när det gäller till exempel arbetsmarknadsutbildning behöver vi tänka annorlunda. Vi behöver plocka ut dem som har störst förutsättningar att klara utbildningen. Vi ska ju utbilda mot bristyrken och det finns arbetsgivare som skriker efter kompetent personal.

”En balansgång”

Många tittare som har följt SVT:s granskning har reagerat på hur Arbetsförmedlingen kraftfullt marknadsför alla de subventioner som arbetsgivare kan få.

Clas Olsson förklarar att stöden är viktiga att informera om, men att det finns risker. Konkurrensen kan snedvridas och det har hänt att myndigheten har gått över gränsen.

– Vi har haft enskilda delar i våra informationspaket där jag tycker att det har gått lite för långt, men det är sådant som vi sedan har dragit tillbaka. Det är en balansgång. Många människor har behov av subventionerade anställningar, men vi måste vara försiktiga. Vi ska inte hårdsälja och uppmuntra företagare att överutnyttja det här. Det får inte framstå som att anställningsstöd är något man bara kan komma och hämta, säger Clas Olsson.

Skevt ersättningssystem

Torbjörn Löwendahl, företagare och Fas 3-anordnare, har i flera inslag kritiserat ersättningssystemet i Fas 3. Han har berättat att han försöker hjälpa sina deltagare att få ett jobb, men när han lyckas förlorar han själv på det. Då blir han av med det s.k. anordnarbidraget.

Även Clas Olsson tycker att ersättningssystemet är skevt.

– Jag skulle vilja att det fanns någon form av bonus kopplad till att en person lämnar Fas 3 för ett arbete. Det är en brist i ersättningssystemen, det kan jag hålla med om. Men vi äger inte den frågan, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar Arbetsförmedlingen

Mer i ämnet