Foto: TT

AIK-supportrar frias från våldsamt upplopp

Uppdaterad
Publicerad

Samtliga sex AIK-supportrar som stod åtalade för våldsamt upplopp i samband med en ishockeymatch i Linköping frias av tingsrätten.

Männen, mellan 21 och 30 år gamla, stod åtalade för att efter matchen den 5 januari förra året ha försökt ta sig in i den stängda Stångebrohallen.

Enligt åklagaren ingick de i en större grupp som bland annat kastade en cykel och delar av staket mot poliser och ordningsvakter. Likaså ska raketer och bengaler ha avfyrats mot ordningsmaktens företrädare och glasrutor och dörrar ska ha krossats.

Vid raketskjutningen började bland annat en ambulans att brinna och polisbilar skadades.

Bevisningen håller inte

Det våldsamma upploppet varade i åtta minuter, enligt åklagaren, och delar av händelseförloppet filmades av polisen.

Men åklagarens bevisning håller inte, menar Linköpings tingsrätt, som ogillar åtalet.

”Vid en samlad avslutande bedömning finner tingsrätten att den av åklagaren åberopade muntliga och skriftliga bevisningen inte, sedd var för sig eller tillsammans, medför att åtalet för våldsamt upplopp, med de stränga beviskrav som gäller i brottmål, kan anses vara styrkt mot någon eller några av de tilltalade”, skriver rätten.

Svårt att peka ut

Tingsrätten finner det visserligen utrett att en stor del av de över 100 bortasupportrar som befann sig utanför Stångebrohallen haft ”ett gemensamt uppsåt att med förenat våld sätta sig upp mot myndighet”.

Däremot är det svårbedömt vilka supportrar i den aktuella folksamlingen som är att betrakta som gärningsmän.

”Genom att det inte på ett enkelt sätt gått att skilja ”goda” supportrar från ”onda” dito blir identifieringen av våldsverkarna allt viktigare”, skriver tingsrätten.

Fel vid fotokonfrontationer

Försvaret har bland annat varit starkt kritiska till hur fotokonfrontationerna genomförts. Även åklagaren har medgett att dessa inte skett i enlighet med Rikspolisstyrelsens riktlinjer.

”Sammanfattningsvis kan det i den här delen konstateras att vittneskonfrontationerna varit så olyckligt utförda att bevisvärdet av de eventuella utpekanden som likväl gjorts är närmast obefintligt”, skriver rätten.

Samtliga åtalade har nekat till brott. En av dem, en 23-åring från Örebro, döms dock till dagsböter för ringa våld mot tjänsteman efter att ha knuffat en polis.

”Finns inget försvar”

I domen lämnar Linköpings tingsrätt även några allmänna reflektioner över händelserna utanför Stångebrohallen.

”Det finns självklart inte något försvar för att poliser, ordningsvakter och ambulanspersonal i samband med ett idrottsevenemang ska behöva utsättas för det som de gjorde. Många av målsägandena och vittnena utsattes för direkt farliga attacker och det måste närmast anses vara en lycklig slump att någon inte träffades av de raketer som avfyrades eller att skadorna inte blev allvarligare än vad som blev fallet”, skriver tingsrätten.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.