Foto: Arkivbild/SVT

Man hotade barnbarn med gevär

Uppdaterad
Publicerad

En man i 70-årsåldern på Gotland döms för grovt olaga hot sedan han hotat sin dotter och barnbarn med ett gevär.

Händelsen inträffade sommaren 2012 efter att dottern och hennes två barn, som då var i 10-årsåldern, flyttat in hos mannen.

Mannen var missnöjd med att dottern hade tagit dit vänner på besök och kvinnan uttryckte i sin tur att det ”kanske inte var så bra att han hade gått naken och att det blev lite pinsamt”.

Barnen skärrade

Under diskussionen blev mannen arg och riktade ett gevär mot kvinnan och ett av barnen, samtidigt som han uttalade verbala hot.

Kvinnan har uppgett att hon var säker på att fadern skulle skjuta och döda henne. Barnen sprang ut ur huset och uppges ha blivit skärrade vid händelsen.

Förnekar brott

Den tilltalade mannen har under rättegången förnekat brott. Försvaret har hävdat att dottern haft hämndmotiv och velat bestraffa fadern för att han varit frånvarande i unga år, men enligt Gotlands tingsrätt finns det ingen grund för att kvinnans uppgifter skulle vara falska.

Tingsrätten anser att gärningen inneburit ett allvarligt angrepp på målsägandens trygghet och att straffvärdet är högre än sex månaders fängelse. Man tar dock hänsyn till mannens ålder och att brottsutredningen dragit ut på tiden.

70.000 i skadestånd

Påföljden blir villkorlig dom och 200 dagsböter á 90 kronor. Mannen ska även betala skadestånd på sammanlagt närmare 70.000 kronor till kvinnan och barnen.

En av nämndemännen ansåg dock att mannen gjort sig skyldig till ett så pass allvarligt brott att han borde dömas till fängelse i ett halvår.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.