Svt Östnytt granskar äldrevården Foto: SVT

Äldre patienter ligger kvar på sjukhus i onödan

Uppdaterad
Publicerad

Äldre patienter kan ligga kvar på sjukhusen i veckor och blockera vårdplatser trots att de inte längre behöver sjukhusvård. Under en enda novemberdag i år låg sammanlagt 1.400 patienter kvar på sjukhus runt om i landet.

Äldre patienter som inte skrivs ut, utan ligger kvar på sjukhusen i onödan, blir ett allt allvarligare problem. Det visar en enkät till samtliga landsting som SVT Östnytt har genomfört.

De kallas utskrivningsklara. Men för många av de här patienterna blir väntan på utskrivning lång. Det handlar om alla de äldre patienter som blir kvar på sjukhusen trots att läkarna är färdiga med dem. De blir kvar där för att de är för sjuka för att åka hem. Tidigare slussades de gamla vidare ut till äldreboenden, men i dag har kommunerna lagt ner så många platser för de äldre att det ofta inte finns någonstans att skicka dem.

SVT granskar äldrevården

”Det finns ingenstans att göra av mig”

Jan-Olof Stenbäck i Norrköping har legat på Vrinnevisjukhuset i snart tre veckor. Större delen av den tiden har han bara väntat. Kommunen har ingen plats för honom.

– Jag kan inte klara mig själv hemma som det är nu. Jag tycker ju att kommunen borde ha korttidsboenden klara när vi behöver. Jag ligger ju här i princip färdigbehandlad och kommer inte i väg. Det finns ingenstans att göra av mig, säger han.

Den enkät som SVT Östnytt låtit Sveriges landsting och regioner svara på visar att situationen är allvarlig på många håll. Under en dag, den 26 november i år, låg sammanlagt över 1.400 utskrivningsklara patienter kvar på landets sjukhus.

Vet inte vad de ska göra av patienterna

Verksamhetschef Ann Hertzman på ortopedkliniken på Vrinnevisjukhuset är bekymrad. Under hösten har situationen varit extrem med gamla som fått vänta mellan 20 och 40 dagar innan de kan skrivas ut och Ann Hertzman vet inte alltid var hon ska göra av patienterna.

– När alla platser är fyllda så får man använda behandlingsrum. Vi har även ett kontor som vi kan snabbinreda till ett enkelrum. När det var som allra värst var det även patienter i dagrummet.

Och där får de ligga och sova?

– De får överhuvudtaget inte vara där egentligen, men i de här situationerna har vi ju inga alternativ, säger hon.

Så här ser situationen ut på flera avdelningar. Under en av höstens värsta dagar var en tredjedel av vårdplatserna på medicinkliniken i Norrköping upptagna av utskrivningsklara patienter.

Och när vårdavdelningarna fylls med äldre patienter som inte borde vara där, finns heller ingen plats för de yngre patienterna som också behöver vård.

”Man känner att man tränger sig på”

Toni Wass är van att bo i sjukhusets korridorer. Han kommer regelbundet till Vrinnevisjukhuset för att få dialysbehandling för sina njurar och ligger ofta kvar över natten.

Den här gången hade han tur. Han fick en säng i en sjukhussal. Men mitt i natten kom en patient som behövde sängen bättre. Och så här brukar det vara, berättar han.

– Det kan bli lite jobbigt. Man har ju ingenstans att byta om. Och när man ska duscha får man gå in på något rum och låna om det är ledigt. Man känner ju att man tränger sig på, säger han.

Det här händer hela tiden, berättar personalen.

– Det är ju ingen bra vård överhuvudtaget. Att behöva ligga där med lampan tänd hela nätterna, med folk som går i korridoren. Det känns ju som att man ligger där på ett undantag, säger Lotta Pehrsson Östh, sjuksköterska på medicinkliniken.

Allvarlig situation på flera håll

Enkätsvaren till SVT vittnar om att situationen är allvarlig i flera landsting. Här är några exempel:

På Sunderby sjukhus i Luleå ligger utskrivningsklara patienter ”motsvarande mer än en stor vårdavdelning” kvar på sjukhuset en vanlig dag.

På Universitetssjukhuset i Örebro är situationen ”mycket besvärlig när det gäller utskrivningsklara patienter framför allt i Örebro kommun”.

På länssjukhuset i Kalmar har situationen försämrats och det har blivit svårare att skicka hem patienter till kommunerna.

HÖR AV DIG!

SVT Östnytt granskar just nu äldreomsorgen. Har du erfarenheter? Hör av dig till oss.

Tina Enström, reporter, 011-210 128 tina.enstrom@svt.se

Jenny Widell, reporter, 011-210 123 jenny.widell@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar äldrevården

Mer i ämnet