Ändrat strandskydd i flera kommuner

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen Östergötland har sett över strandskyddet i Linköping, Motala, Vadstena, Åtvidaberg och Ödeshög.

De strandmiljöer som anses extra värdefulla vid de stora sjöarna kommer fortsatt att ha ett utvidgat strandskydd. Vid Boren, Järnlunden, Lilla Rängen, Roxen, Stora Rängen, del av Stångån, Vättern samt Ärlången gäller i huvudsak 150 meter på land.

Länsstyrelsen skriver i ett pressmeddelande att ”i vatten utvidgas strandskyddet i Vättern till 300 meter och delar av Boren upp till 300 meter. Övriga vatten i de aktuella sjöarna får nu 100 meter strandskydd”.

I planlagda områden eller områden med sammanhängande bebyggelse kommer det generella skyddet om 100 meter nu att gälla, vilket betyder att strandskyddet minskas för ett 70-tal områden.

Men i ett 20-tal områden som anses ha höga natur- och friluftsvärden utvidgas strandskyddet upp till 300 meter.

– Vi har gjort en avvägning mellan enskilda intressen och det allmänna intresse som strandskyddet utgör. Efter remissyttranden har vi ändrat gränserna där det funnits motiv att göra det. Det utvidgade strandskyddet är anpassat efter områdenas natur- och friluftsvärden, säger länsråd Kristina Zetterström i ett uttalande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.