Annika är en av Årets Miljöhjältar

Uppdaterad
Publicerad

Annika Elmqvist från Linköping prisas av Världsnaturfonden WWF för sitt initiativ till Klimatriksdag 2014.

Årets Miljöhjälte startades 2010 av WWF för att lyfta fram personer som gör skillnad för miljön och inspirerar andra till en grönare livsstil.

I år hade man så starka kandidater att det blev tre vinnare. En av dessa är Annika Elmqvist, en miljöengagerad barnboksförfattare, serietecknare och dramatiker, som drog igång Klimatriksdag 2014 med 1800-talets folkriksdagar för allmän rösträtt som förebild.

Juryns motivering lyder:

”Med inspiration från 1800-talets folkriksdagar samlade Annika 600 personer till klimatriksdag i Norrköping under tre dagar i juni 2014. Ett arbete som också enade 130 organisationer, samlade in 220 motioner, tog de sju populäraste förslagen till riksdagen som slutligen blev till en bok. Allt detta har Annika och hennes team gjort på sin fritid. En sann miljöhjälte.”

De övriga två miljöhjältarna är Henrik Persson från nätverket Rädda Råstasjön i Solna och Gunhild Stordalen från Oslo för hållbar mat i EAT Forum.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.