Vargattack kan leda till åtal

Uppdaterad
Publicerad

Den omskrivna vargattacken i Kolmårdens djurpark för nästan två år sedan, då en djurskötare dödades, kan leda till åtal. En anställd vid parken har nu delgetts misstanke om brott.

Misstanken gäller vållande till annans död i samband med arbetsmiljöbrott, uppger polisen för Expressen. Polisen i Östergötland påpekar dock att ärendet långt ifrån är färdigutrett.

– Det är mycket kvar att göra, säger Cecilia Chressman, utredare vid avdelningen för arbetsmiljöbrott, till TT.

Vargattack i Kolmården

Djurskötaren, en 30-årig kvinna, avled den 17 juni 2012 efter att vargarna hade attackerat henne då hon var ensam i hägnet. Hon hade arbetat med djuren, som samtliga var hannar, sedan de var valpar.

Vill ha svar

Mats Olsson, vd för Kolmårdens djurpark, säger till TT att han har god kontakt med den anställde som är misstänkt för arbetsmiljöbrott.

– Stämningen här har självklart påverkats av fallet. Processen har tyvärr tagit två år och vi har tvingats leva med den länge. Vi vill helst ha det hela avklarat, säger han.

Till Östnytt säger han vidare:

– Ju längre tid det tar innan skuldrågan är utredd, ju jobbigare är det för alla parter. Ju fortare det kan gå, desto bättre, säger han.

Är du förvånad över utvecklingen i polisens utredning?

– Nej. Att förundersökningen fortsätter med att alla inblandade parter blir förhörda känns inget konstigt alls, säger Mats Olsson.

Små resurser

Enligt Cecilia Chressman har ärendet dragit ut på tiden på grund av att polisen har ett mycket stort antal arbetsmiljömål att utreda.

– Vi har små resurser, säger hon.

Än idag finns de vargar som medverkade i attacken kvar på Kolmårdens djurpark, men nya rutiner har införts för hur personalen ska förhålla sig till flocken.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vargattack i Kolmården

Mer i ämnet