arkivbild Foto: arkivbild/SVT

Antalet anmälningar ökar

Uppdaterad
Publicerad

I Östergötland kom det 2014 in 740 anmälningar, en ökning med över 40 procent sedan 2008.

– Det har nog flera orsaker, säger Martin Magnusson, vårddirektör i Region Östergötland. Dels har fler blivit medvetna om att möjligheten finns, dels blir antalet patienter allt fler.

Samtidigt ökar inte antalet ersättningar som betalas ut – tvärtom. I förhållande till antalet anmälningar minskar ersättningarna.

– Det är ju inte säkert att fler anmälningar innebär fler ersättningsbara patientskador, säger Martin Magnusson.

På riksnivå är utvecklingen densamma – anmälningar blir fler, men inte antalet utbetalda ersättningar. På Gotland är utvecklingen lite tvärtemot. Där har antalet anmälningar minskat under flera år för att brytas 2014 då 20 procent fler anmälningar kom in jämfört med året innan.

Flest anmälningar vid operationer

Det är inom discipliner där man opererar som flest anmälningar kommer in, ortopedi och kirugi t ex. Då handlar det ofta om vårdrelaterade infektioner, den vanligaste vårdskadan inom svenska vård.

– Det behöver inte vara så att vården gjort något fel för att en patient ska ha rätt till ersättning, säger Martin Magnusson. Allvarliga och oväntade komplikationer kan ju inträffa även om man från sjukvårdens sida gör allt rätt.

Just vårdrelaterade infektioner är ett exempel på en vårdskada där patienten kan få ersättning trots att vården inte begått något fel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.