Foto: Arkivbild/TT

Antidopningsprojekt får gott betyg

Uppdaterad
Publicerad

Projektet 100 % ren hårdträning får högt betyg av de träningsanläggningar som deltar i Östergötland. Det visar en enkät som länsstyrelsen gjort.

I Östergötland startades projektet vid årsskiftet 2011/2012 med syfte att minska användningen av och tillgången på dopningsmedel på träningsanläggningar.

Bland de som svarat på enkäten framhålls att projektet bland annat lett till en bättre struktur och ökad kunskap om dopning. Samtliga anläggningar har nu också en kontakt med närpolisen, vilket ses som mycket positivt.

Utbildningar och policys

100 % ren hårdträning sker i samverkan mellan länsstyrelsen, polisen och Östergötlands Idrottsförbund, tillsammans med 45 träningsanläggningar och sju av länets kommuner.

En del av arbetet består av att genomföra utbildningar för gymägare, träningsansvariga och instruktörer. Träningsanläggningarna har även fått ta fram policys och handlingsplaner mot dopning.

Enkät bland tränande

Nästa del i uppföljningen består av att genomföra en större enkät bland de tränande för att se om arbetet har haft någon effekt bland dem.

– Det ska bli spännande att se om vi kan se någon skillnad efter två års arbete, säger Viveca Andersson, projektledare vid Östergötlands Idrottsförbund.

Projektet samordnas nationellt av nätverket PRODIS (Prevention av dopning i Sverige).

Här kan du ta del av rapporten med träningsanläggningarnas synpunkter.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.