Arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson (M) och Arbetsförmedlingens tf generaldirektör Clas Olsson.

Arbetsförmedlingens ledning backar

Uppdaterad
Publicerad

Nu medger även Arbetsförmedlingens tf generaldirektör Clas Olsson att situationen är allvarlig. Och arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson (M) menar att det kan vara ett chefsproblem.

Arbetsförmedlarna hinner inte med, sjukskrivningarna ökar och ledningen kommer att plocka bort vissa arbetsuppgifter.

– Vi backar nu. Vi har tagit oss lite vatten över huvudet. Och vi måste göra en justering för att vi inte ska knäcka våra medarbetare, säger Clas Olsson, tillförordnad generaldirektör för Arbetsförmedlingen.

SVT granskar Arbetsförmedlingen

Det senaste året har både arbetsförmedlarna och det antalet möten som de ska hålla med de arbetssökande blivit färre. Regeringen kräver samtidigt att det ska vara tätare kontakter med de arbetslösa.

Men det har alltså blivit precis tvärtom.

Kommer minska kraven på de arbetslösa

För att lösa situationen kommer Arbetsförmedlingen nu bland annat att minska kravet på att de arbetssökande ska få en återkoppling på sin aktivitetsrapport.

Men Clas Olsson tror inte att det räcker. Det handlar också om resurser.

– Att besöken minskar när man minskar antalet arbetsförmedlare är inte så himla konstigt. Vi kan inte både öka antalet personliga möten och öka antalet kvalitativa kontakter med arbetsgivare samtidigt som vi inte har mer resurser eller till och med minskar på resurserna, säger Clas Olsson.

Ministern ser interna problem

Och generaldirektören får visst medhåll av arbetsmarknadsministern.

– Jag tror att det finns ett arbete att göra internt på Arbetsförmedlingen, att man minskar den administrativa bördan, säger Elisabeth Svantesson (M) till SVT Östnytt.

Men hon antyder också att det kan finnas problem i Arbetsförmedlingens organisation och sätt att arbeta.

– Jag tror att Arbetsförmedlingens chefer skulle ha god nytta av att samtala mer med medarbetarna kring hur man kan förenkla och förbättra sina rutiner.

Fakta

HÖR AV DIG!

SVT Östnytt granskar just nu Arbetsförmedlingen och det uppdrag som politikerna har gett myndigheten. Vi behöver din hjälp.

Jobbar du på Arbetsförmedlingen? Jobbar du på uppdrag av Arbetsförmedlingen? Eller är du arbetssökande?

Hör av dig till oss. Du får vara anonym.

Tina Enström, reporter, 011-210128, tina.enstrom@svt.se eller Jenny Widell, reporter, 011-210123, jenny.widell@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar Arbetsförmedlingen

Mer i ämnet