Foto: Pontus Stenberg

Arbetsmiljöbrott leder sällan till fällande dom

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsmiljöbrott tar oftast lång tid att utreda och leder sällan till fällande domar. Det tar i genomsnitt dubbelt så lång tid att utreda ett misstänkt brott om vållande till annans död om händelsen sker på en arbetsplats, visar nya siffror.

Mellan åren 2009 till 2013 inträffade två arbetsrelaterade dödsolyckor i Sörmland, samma period inträffade 12 arbetsplatsolyckor med dödlig utgång i Östergötland.

Den 17 juni 2012 avled en kvinnlig djurskötare i en vargattack på sin arbetsplats Kolmårdens djurpark. I februari i år uppgav polisen att en anställd vid djurparken delgetts misstanke om brott, men fortfarande – nästan två år efter händelsen – är ärendet fortfarande inte färdigutrett.

Vargattacken där en 30-årig kvinna avled är bara ett i raden av utredningar om arbetsmiljöbrott som dragit ut på tiden. Det berättar den före detta länspolismästaren i Sörmland, Mats Kirestam, som har granskat polisens handläggning av arbetsmiljöbrotten.

Siffror från Åklagarmyndigheten, som sammanställts av SVT, visar att den genomsnittliga utredningstiden för brottet vållande till annas död – om det skett på en arbetsplats och rubriceras som ett arbetsmiljöbrott – var dubbelt så lång, jämfört med utredningar om vållande till annans död som inte hade samband med någon arbetsplats.

Det största problemet är enligt Kirestam att arbetsmiljöbrotten inte är prioriterade och att det många gånger saknas kompetens och rutiner som förlänger utredningstiden, vilket kan påverka kvalitén på utredningarna och möjligheten för åklagarna att väcka åtal.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.