Arbetsmiljöverket: ”Åtala Kolmården”

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsmiljöverket i Linköping begär att åklagare ska väcka åtal mot Kolmårdens djurpark för dödsolyckan i varghägnet i somras.

Åtalsanmälan lämnades in igår och Arbetsmiljöverket anser att det finns vissa omständigheter som bör utredas vidare. Vilka dessa omständigheter är kan man inte kommentera, då förundersökningssekretess råder.

– Nu har vi avslutat ärendet för vår del. Nu får åklagare ta ställning till om åtal ska väckas. Eftersom det handlar om en dödsolycka så görs det nästan alltid åtalsanmälan till åklagare, säger Gunnel Gyllensvaan Erichs, jurist och informationsansvarig på Arbetsmiljöverket i Linköping.

Vargattack i Kolmården

Fallet ligger nu hos åklagare i Jönköping.

Vargar dödade kvinnlig djurskötare

Dödsolyckan på Kolmården ägde rum den 17 juni då en grupp vargar i ett hägn angrep och dödade en 30-årig kvinnlig djurskötare.

– Vi visste ju att det fanns den möjligheten att olyckan skulle utredas som ett arbetsmiljöbrott, så vi är inte särskilt överraskade. Det är bra att få det utrett. När man har blivit av med en kär och älskad arbetskamrat på ett så hemskt sätt så måste alla aspekter av det utredas, självklart, säger Kolmårdens zoologiska chef Mats Höggren till TT.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vargattack i Kolmården

Mer i ämnet