Foto: TT

Argentina vill också ha Gripen

Uppdaterad
Publicerad

Efter Brasiliens beslut att köpa svenska Gripen hoppas nu landet kunna bygga 24 exemplar av stridsplanet åt grannlandet Argentina, rapporterar SR Ekot.

Argentinas försvarsminister Agustín Rossi tillkännagav på en presskonferens med sin brasilianske kollega Celso Amorim i tisdags att en avsiktsförklaring är klar mellan de båda länderna. Under de kommande månaderna ska villkoren för Argentinas köp av 24 JAS Gripen-plan byggda i Brasilien förhandlas fram.

Enligt Rossi finns också möjligheten för Argentina att delta i bygget av planen, heter det i ett pressmeddelande på brasilianska försvarsdepartementets webbplats.

Jas Gripen-köp

Det har även tidigare talats om att Brasiliens beslut att köpa 36 Gripen-plan skulle kunna resultera i ytterligare exportmöjligheter för Saab.

”Vi har ingen kommentar”

Saab vill i nuläget inte säga något rörande Brasiliens ambition att bygga 24 exemplar av svenska Gripen åt Argentina.

– Vi har ingen kommentar till det av det enkla skälet att vi fortfarande är i kontraktsförhandlingar med Brasilien. Det finns ännu inget kontrakt och det gör att jag inte kan kommentera någonting, säger Saabs presschef Sebastian Carlsson.

Saabs tidigare uppskattning att förhandlingarna kommer att slutföras under året står fast.

– Samtalen pågår enligt plan och det som är sagt att kontrakt väntas tecknas under 2014, mer än så kan jag inte säga, säger Carlsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jas Gripen-köp

Mer i ämnet