Åtvidabergsparti vägrar val i protest

Uppdaterad
Publicerad

Den kommunala demokratin i Åtvidaberg fungerar uselt. Det menar Kopparpartiet med det gamla kommunalrådet Lars Rasch i spetsen. I protest tänker nu partiet inte ställa upp i höstens val.

Nu lämnar alltså en av Åtvidabergs stora politiska profiler arenan. Det är den styrande majoriteten med socialdemokrater och moderater som

har fått honom att tröttna.

– Det är ett toppstyre. Man kommer till möten där besluten redan är fattade. Det blir ingen debatt och det är en katastrof för demokratin, säger Lars Rasch, Kopparpartiet.

Rörigt samarbete

Han menar att den politiska organisationen i Åtvidaberg har vingklippt oppositionen. De kan inte göra sin röst hörd i nämnder och styrelser, säger han.

Lars Rasch har varit en central figur i Åtvidabergspolitiken i 20 år. Han hamnade i en infekterad konflikt med sitt eget parti Socialdemokraterna på 90-talet och startade i protest till valet 2002 Kopparpartiet, med vilket han lyckades knipa makten i en koalition med fem andra partier.

Det samarbetet blev rörigt och det blev bara en mandatperiod som kommunalråd för Rasch.

”Ett rävspel”

Kopparpartiet har tappat och är nu nere på två mandat.

I höstas deklarerade Åtvidabergs moderater att man inte går till val på ett fortsatt samarbete med Socialdemokraterna. Men Rasch ser inte det som någon öppning för oppositionen.

– Jag litar inte på det. Det är ett rävspel. Jag tror att de kommer att samarbeta i alla fall, avslutar Rasch.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.