Foto: SVT

Avloppet – rakt ut i havet

Uppdaterad
Publicerad

De äter gott, roar sig och njuter av kusten längs Östersjön. Men många av kryssningsfartygen tömmer sitt avlopp i havet.

Antalet turister som väljer att åka med kryssningsfartyg på Östersjön blir allt fler. Mellan 2001 och 2011 har man haft en ökning på drygt 194 procent. Och det här kan skapa problem, eftersom många av fartygen tömmer sitt avloppsvatten ut i havet.

– Det här är inte acceptabelt. Tänk om ett samhälle på 4.000 personer skulle skicka sitt avlopp rakt ut i havet. Det skulle bli en stor opinion mot det, säger Thomas Johansson, enhetschef Havs- och vattenmyndigheten.

Hamnar kan inte ta emot avlopp

Trots att alla nya kryssningsfartyg ska kunna tömma sitt avlopp i hamnar från och med nästa år, saknar fortfarande många hamnar möjlighet att ta emot fartygens avlopp, enligt Havs- och vattenmyndigheten.

I till exempel Visby kan man i dagsläget inte ta emot avlopp från de största kryssningsfartygen.

– Fartygen har många olika lösningar och flera av dem som inte hör hemma i Östersjön har inte de här kraven på sig ännu. Då har man helt enkelt inte de faciliteter som krävs för att pumpa i land avloppsvattnet, säger Per Hogenfeldt  t f hamnchef i Visby hamn.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.