Krisavtal klart på SSAB

Uppdaterad
Publicerad

Det blir arbetstidsförkortning och lönesänkning även i Oxelösund.

SSAB och IF Metalls klubb i Oxelösund har slutit ett avtal om arbetstidsförkortning med löneavdrag även för metallarbetarna i Oxelösund. Avtalet är identiskt med det som slutits i Luleå, Borlänge och Finspång, men gäller först om minst 70 procent av de tillfrågade accepterar erbjudandet.

Insamlandet av det skriftliga erbjudandet fortsätter därför.

SSAB i Borlänge

Facket vill ha ja

Fackklubben rekommenderar dock sina medlemmar att svara ja på erbjudandet.

– Vi är nöjda att vi nu har fått ett avtal även med IF Metall i Oxelösund. Det här innebär att jag känner mig optimistisk om att även metallarbetarna kommer att ställa upp på den här besparingsåtgärden som är viktig för EMEA, säger platschef Johan Wiig i Oxelösund.

”Bra avtal”

– Vi är glada att vi kommit överens med företaget om ett bra avtal och våra medlemmar har nu fått möjlighet att säga ja eller nej individuellt till arbetstidsförkortning. Vi har samma avtal som klubbarna fått i Luleå och Borlänge, säger Emil Carlsson, ordförande för IF Metall på SSAB i Oxelösund.

90 procent av lönen

Arbetstidsförkortningen till 80 procent av heltid med 90 procents lön och deltagande i friskvård börjar gälla den 17 december för metallarbetarna i Oxelösund och pågår fram till 16 juni 2013, förutsatt att tillräckligt många tackar ja.

Arbetstidsförkortningen gäller sedan 1 december på alla övriga produktionsorter inom SSAB i Sverige, både för metallarbetare och för de tjänstemän som tackat ja till erbjudandet.

Sparar 800 milj kr

Att minska arbetstiden och därmed lönen är en del av SSAB EMEA:s besparings- och flexibilitetsprogram som ska vara genomfört under första kvartalet 2013 och ge en besparing på 800 miljoner kronor.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SSAB i Borlänge

Mer i ämnet