Bemab-husets ska rivas

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagskvällen hade kommunfullmäktige i Mjölby möte där frågan om att bevara det så kallade Bemab-huset eller inte, avgjordes. Husets framtid har engagerat många Mjölbybor och blev en av de stora valfrågorna i kommunen.

Kommunen vill bygga två åttavåningshus med hyreslägenheter i kvarteret där Bemab-huset ligger, nära Svartå strand. Byggprojektet innebär att Bemab-huset behöver rivas, menar Bostadsbolaget. Men många Mjölbybor har engagerat sig för att rädda huset.

– Vi tycker att man bör iaktta och respektera namnunderskrifterna som har skickats in. Det här är ju industrins vagga i Mjölby, säger Håkan Wass, en av talespersonerna för Bemab-gruppen.

– Den här gruppen. jag ifrågasätter inte deras vilja, men det är väldigt spretigt vad man kan göra här. Vi kan ju inte ha en nyuppförd hyresfastighet med gammal industrislum som granne, som ingen vet vad man ska göra med, kontrar Jörgen Oskarsson (S) som är ordförande i Bostadsbolaget i Mjölby AB.

Kan klassas som byggnadsminne

Huset byggdes på 1920-talet och har använts som industrilokal. Nu har det stått tomt i flera år och är i behov av renovering. Många förslag har dykt upp om vad huset skulle kunna användas till, som café, butik eller ett Ungdomens hus. Men enligt Jörgen Oskarsson har ingen visat intresse för att hyra eller köpa fastigheten, som ägs av kommunen.

De som vill bevara huset har hoppats på att få det klassat som byggnadsminne. Byggnadsantikvarierna på Östergötlands museum tycker att Bemab-huset är kulturhistoriskt värdefullt och därför inte borde få rivas. Men Länsstyrelsen, som fattar beslutet, med stöd av kulturmiljölagen, är inte av samma uppfattning.

– Det har absolut ett värde lokalhistoriskt och berättar om framväxten av Mjölby, tillsammans med de andra byggnaderna i det här området. Men Länsstyrelsen har gjort bedömningen att det inte uppfyller kriterierna för att bli byggnadsminne, säger Leyla Nyman, byggnadsantikvarie på Länsstyrelsen.

Samlar namnunderskrifter

Runt 2000 mjölbybor har skrivit på protestlistor för att rädda huset.

– Jag tycker inte att det ska rivas. Jag tycker att vi har rivit tillräckligt här i Mjölby, säger Birgitta Fernebrant.

– Jag tycker att det ska stå kvar här där det står, säger Mia Axén.

Tror du inte att det kan påverka möjligheten att bygga bostäder?

– Jo, det kan det. Men det finns ju andra platser att bygga på än just där, fortsätter Birgitta Fernebrant.

Mötet avgjorde

Under kommunfullmäktige på tisdagskvällen fattades beslutet: Det blir rivning av det så kallade Bemab-huset i Mjölby.

Av 44 ledamöter röstade endast 14 personer mot rivningen, vilket betyder att det var stor majoritet för att byggnaden ska rivas.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.