Foto: TT

Bevattningsförbud på Gotland

Uppdaterad
Publicerad

Region Gotland har beslutat att utfärda bevattningsförbud på hela ön.

Från och med den 26 juli är det förbjudet att vattna i trädgården, att tvätta bilen med slang och att fylla poolen.

– Vi gör det i preventivt syfte för vi vill inte hamna i en situation där vi skulle få riktig vattenbrist, säger Jonas Aaw, enhetschef på Region Gotlands VA-avdelning.

Förbudet gäller gotlänningar som använder kommunalt vatten. Bakgrunden är en hög vattenförbrukning i kombination med fortsatt risk för torka.

– Anledningen till förbrukningen är dels att vi har väldigt många turister på ön och dels att man vattnar sina gräsmattor, säger Jonas Aaw.

Bevattningsförbudet gäller tills vidare. Enligt Jonas Aaw kommer det sannolikt handla om månader snarare än veckor innan förbudet hävs.

Dispens kan sökas hos regionens VA-avdelning.

– Vi vill inte att någon ska lida ekonomisk skada. Det kan till exempel vara att någon har köpt en gräsmatta för tiotusentals kronor och rullat ut. Då kan vi tilldela vatten, säger Jonas Aaw.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.