På safari för solen

Uppdaterad
Publicerad

På flera platser i Östergötland hölls på söndagen så kallat solcellssafari. Företag och privatpersoner visade upp sina hem med solcellsenergi. Men ökat intresse gör att statens bidragsmiljoner till börjar sina.

På sin lada utanför Gistad mellan Norrköping och Linköping har Stefan Jonsson solcellspaneler som täcker hela villans årsförbrukning av el. Idag visade han tillsammans med ett tiotal andra upp sina hem för att sprida kunskapen om solcellerna.

– När jag ändå skulle bygga en anläggning så tänkte jag att det var lika bra att bygga för hela min årsförbrukning och jag ligger runt 25000 kwh, säger Stefan Jonsson.

Många av dem som besökte gården hade också varit runt på andra ställen. Samtidigt finns en osäkerhet kring solenergin, anläggningarna är dyra och statens bidrag för nybyggnation inom de närmsta åren börjar ta slut.

– Man får mycket frågor och det har ökat enormt det sista halvåret. Man känner att nu är det på gång, säger Stefan Jonsson.

Varför är solceller intressant för dig?

– För att förenkla och förbilliga vår elkonsumtion och för att bli mer oberoende, säger Bo Hägg, en av besökarna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.