Biljakt efter dieseltjuvar

Publicerad

Fyra misstänkta gärningsmän greps efter en biljakt vid Slätmon söder om Linköping på lördagsmorgonen.

Larmet kom vid 04-tiden på lördagsmorgonen. I realtid hade anmälaren, via en övervakningskamera, sett hur ett antal okända gärningsmän försökte stjäla diesel från en lastmaskin som stod uppställd i en bergtäkt vid Slätmon omkring tre mil söder om Linköping.

Polispatrullen begav sig mot bergtäkten för att försöka gripa personerna, men när poliserna närmade sig mötte de en fullsatt bil som färdades i hög hastighet. Föraren vägrade stanna på Polisens order och man fick gira undan för att undvika en kollision.

– Lyckligtvis blev ingen skadad och även polisbilen klarade sig utan skador, säger Torbjörn Lindqvist, vakthavande polisbefäl vid Polisen i Östergötland.

Polispatrullen försökte sedan köra ikapp bilen.

– Till slut kunde poliserna hitta gärningsmännen. De hade tvingats stanna sin bil vid en väg längre bort, eftersom de hade kört över dikeskanten, säger Torbjörn Lindqvist.

Misstänks för stöld och misshandel

Totalt greps fyra personer, två i 18-årsåldern och två i 30-årsåldern. De misstänkts för stöld och försök till grov misshandel, genom att de tvingade polisbilen att väja för deras bil.

– På brottsplatsen ska männen ha tillgripit diesel och batterier från lastmaskinen. Männen sitter kvar i arresten. Jag vet inte vad de har sagt i förhören, men åklagaren ska snart fatta beslut om de ska stanna kvar eller inte, säger Torbjörn Lindqvist.

De senaste veckorna har flera dieselstölder inträffat i Östergötland. Enligt polisen slår gärningsmännen ofta till mot olåsta lastmaskiner som står uppställda i terrängen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.