Stor bilkyrkogård grävs ut på Gotland

Uppdaterad
Publicerad

Gotland är känt för sina många skatter som ligger begravda i jorden. Men det finns annat också märkte Fortifikationsverket för en tid sedan när man skulle sälja mark där. I ett grustag upptäckte man en bilkyrkogård.

Det var när Fortifikationsverket skulle sälja den här marken i Tingstäde på Gotland som man upptäckte en begravd soptipp. Området saneras nu av verket. Hittills har ett 40-tal gamla bilar och en hel del annat skrot grävts fram.

– Jag tror att det ligger en gammal Citroën här, säger Tony Lingström som jobbar med att sanera på platsen och drar fram en gammal registreringsskylt från en jordhög.

Folk grävde ner grejer

Bilarna tror ha lagts på platsen under 50 eller 60-talet, men vem som lagt dem där går inte att säga.

– Det var rätt så vanligt på 40, 50 och 60-talet att man hade sådana här sockentippar och det är spritt över hela landet, säger Åke Edvinsson, miljöskyddsinspektör på Region Gotland. Det fanns ju inga återvinningsgårdar så det var väl vanligare att folk grävde ner sina grejer istället, säger han.

Skrottippen i Tingstäde är en av flera som man hittat på Gotland under årens lopp.

– Idag känner vi till 40 stycken här på Gotland, säger Åke och berättar att ansvaret för att städa upp och sanera på platsen nästan alltid är markägarens.

100 fordon begravda

Sedan i slutet av november pågår arbetet ute i grustaget. Hela tiden dyker nya vrak upp.

– Det är lite svårt att säga hur mycket, men om man skulle dra en gissning så är det kring hundra fordon, säger Jon Moberg som är projektledare på Fortifikationsverket.

Hur går ni vidare med det här nu?

– Vi gör färdigt vår sanering och tar bort alla gamla bilar. Sedan lämnar vi marken till personen som köpt den, säger Jon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.